ꦧ ꦣꦿ ꦱꦺ ꦮꦸ Badra Sewu verwelkomt de aanwijzing van Gamelan als cultureel werelderfgoed en organiseert een Gamelan-festival.

Er is een behoorlijke oase van opluchting te midden van de drukte van de stad ꦗꦏꦂꦠ Jakarta, te midden van de steeds massaler wordende invasie van buitenlandse cultuur en mensen van wie wordt gezegd dat ze zich niets aantrekken van het bestaan ​​van traditionele kunst en cultuur. steeds meer gemarginaliseerd en vergeten. Namelijk de activiteiten die worden uitgevoerd door de culturele gemeenschap ꦧ ꦣꦿ ꦱꦺ ꦮꦸ Badra Sewu culturele gemeenschap bij het behouden en ontwikkelen van de kunst van gamelan of karawitan.

Op zondag 12-10-2023 hield de culturele gemeenschap ꦧ ꦣꦿ ꦱꦺ ꦮꦸ Badra Sewu een uitvoering van muzikale kunst in de Indonesia Kaya Gallery, Jl. M.H Thamrin, Centraal Jakarta. De voorstelling getiteld „Luhuring Karawitan Pertiwi“ (wat betekent: het verheerlijken van de Javaanse gamelan in de Indonesische archipel) is ter ere van de tweede verjaardag van de oprichting van ꦒ ꦩꦼ ꦭ ꦤ꧀ Gamelan op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed of Cultureel Erfgoed Intangibles (WBTB) door Unesco op 15 december 2021.

In deze 1,5 uur durende voorstelling bevat het ꦒ ꦩꦼ ꦭ ꦤ꧀ꦗ ꦮ Javaanse gamelan met verschillende Ladrang (Javaanse liederen), Gambyong Retno Kusumo-dans (Mangkunegaran-stijl) en Gambyong Pangkur. Ook tonen schaduwpopfragmenten de figuren Antareja en Antasena, die de nationale en staatsharmonie handhaven. De twee zonen van Bima Sena zijn voorbeelden van ridders die hun land tot de laatste druppel bloed hooghouden en verdedigen. Het interessante is dat dit wayangfragment werd uitgevoerd door een jonge poppenspeler van 19 jaar oud. Diaz, de naam van de Dalang, wordt nog steeds vermeld als student ꦈ ꦤꦶ ꦮ꦳ꦼꦂ ꦱꦶ ꦠ ꦱ꧀ꦆ ꦤ꧀ꦝꦺꦴ ꦤꦺ ꦱꦶ ꦪ Universiteit van Indonesië.

Volgens Mutiara Gayatri, oprichter van ꦧ ꦣꦿ ꦱꦺ ꦮꦸ Badra Sewu Gallery, bestaan ​​de leden van deze gemeenschap uit verschillende leeftijden en beroepen. Vanaf de leeftijd van 17 tot 71 jaar. Van studenten, bankiers, advocaten, leraren tot huisvrouwen. Er zijn zelfs leden met een buitenlandse nationaliteit. In een comfortabele en schone galerieruimte aan Jalan Gg. H. Najihun, Gandaria Zuid-Jakarta, leden van de gemeenschap beoefenen gamelan, dansoefeningen, batikoefeningen en zorgen voor ꦧ ꦠꦶ ꦏ꧀ꦏꦸ ꦤ oude batik.

“Onze gemeenschap is een cultureel forum om de continuïteit van de Javaanse kunst ꦧꦸ ꦣ ꦪ ꦗ ꦮ Javaanse cultuur te behouden. Dit alles gebeurt in de context van nguri-uri of het behoud van de cultuur en het introduceren van de Javaanse cultuur bij meer mensen, vooral de jongere generatie in grote steden als Jakarta. „Het punt is: ꦮꦺꦴꦁ ꦗ ꦮ ꦄ ꦗ ꦭ ꦭꦶ ꦗ ꦮ ꦤꦺ Javanen zijn gewoon lali Jawane of Javanen, vergeet hun Javaansheid niet“, zei Gayatri.

Voorafgaand aan het optreden in Galleri Indonesia Kaya hield deze gemeenschap ook een Gamelan Festival dat plaatsvond in de galerie op 4 december 2023, met groepen die oefenden in ꦧ ꦣꦿ ꦱꦺ ꦮꦸ Badra Sewu voert Javaans uit gendingen met behulp van gamelan.

Ook verscheen de groep ꦥ ꦒꦸ ꦪꦸ ꦧ ꦤ꧀ꦕ ꦠꦸꦂ ꦱ ꦒꦺꦴ ꦠꦿ Paguyuban Catur Sagotra, een vereniging van vier paleizen, namelijk het Sultanaat van Yogyakarta, Kasunanan ꦱ ꦸꦫꦏꦂꦠ Surakarta, Mangkunegaran Tempel en Pakualaman-tempel.

Ondertussen is de naam Badra Sewu ontleend aan de naam Gamelan Kyai Badra Sewu, die voorheen eigendom was van de heer Mashuri SH, voormalig minister van Informatie van de Republiek Indonesië (1973-1978) en vice-voorzitter van de DPR/MPR ( 1977-1982).

Badra betekent geluk, Sewu betekent duizend. Er wordt dus letterlijk gehoopt dat van elk lid van de gemeenschap dat ermee verbonden is, wordt verwacht dat hij de zegeningen van geluk, voorspoed en goedheid zal ontvangen.

„We hebben de vrijheid genomen om deze plek de Galerij te noemen, zodat deze zowel in binnen- als buitenland bekender zou zijn“, aldus Gayatri. Door middel van cultuur geloven Gayatri en de gamelanspelers van Badra Sewu dat „Ajining Bangsa dumunung saka luhuring Budaya“, oftewel het zelfrespect van een natie, ook gebaseerd is op de nobelheid van zijn cultuur. (set/nng)

(*) Susetyo, senior journalist bij AWS Surabaya.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert