Trillingen van de harten van Nederlandse burgers bij TMP Kusuma Bangsa Surabaya.

Rajapatni.com: Surabaya (28/2/24) – 27 februari wordt herdacht als de dood van de gezamenlijke Nederlandse, Amerikaanse, Australische en Britse soldaten tegen Japan in de Javazee in 1942. Op de Ereveld Kembang Kuning Erebegraafplaats in Surabaya, tientallen Nederlanders waren aanwezig om gehoor te geven aan de waarschuwing.

Op weg naar Karel Doorman op Ereveld Kembang Kuning Surabaya ter gelegenheid van 27 februari. Foto: nanang PAR

Omdat bij het evenement vier landen betrokken waren, waren er onder de aanwezigen vertegenwoordigers uitgenodigd van vier bevriende landen met kantoren in Surabaya. Er waren vertegenwoordigers van het Amerikaanse consulaat-generaal, de Australische consul-generaal, de Britse honorair consul en de Nederlandse honorair consul. Naast hen was er ook een busgroep met families van slachtoffers die rechtstreeks uit Nederland kwamen.

Onder hen waren bij de herdenking het echtpaar Max Meijer en Petra Timmer van TiMe Amsterdam, een Nederlands museum- en cultureel erfgoedadviesbureau. Zij behoorden echter niet tot de groep families van slachtoffers van de Javazee van 1942. Maar het waren grafbezoekers die hun kennis wilden verbreden over de graven die verband hielden met de koloniale geschiedenis in Soerabaja.

Max en Petra zijn eigenlijk activisten op het gebied van geschiedenis en cultureel erfgoed die een project uitvoeren om de Peneleh-tombe nieuw leven in te blazen als een levende bibliotheek.

Omdat hun aankomst op de Nederlandse Erebegraafplaats Ereveld Kembang Kuning samenviel met de herdenking van 27 februari, maakten zij van de gelegenheid gebruik om dit historische moment te duiden.

Max en Petra gingen ook om met Nederlandse gasten en Indo’s die lid waren van de Indo Club Surabaya, maar ook met lokale gasten. Plechtig volgde hij de ceremoniële stoet op het terrein van het Karel Doorman-monument, waarbij hij onder meer het Nederlandse volkslied zong.

 

TMP Kusuma Bangsa

Nadat ze Kembang Kuning hadden verlaten, gingen Max en Petra naar de Kusuma Bangsa Heroes‘ Cemetery (TMP). Daar aangekomen zagen ze de figuur van een krijgersbeeld staan ​​in het oosten van de rij krijgersgraven.

Voor het standbeeld van de krijger leken ze de trilling te voelen van de boodschap van de krijgers die botten in het graf waren geworden. Deze boodschap wordt uitgedrukt in een gedicht dat onderaan het beeld is geschreven. Max en Petra probeerden zorgvuldig de betekenis van het heroïsche gedicht te begrijpen.

Max en Petra bij TMP Kusuma Bangsa Surabaya. Foto: nanang PAR

“We zijn slechts verspreide botten. Maar het is van jou. Jij bent degene die de waarde van de verspreide botten bepaalt. Of zweeft onze ziel naar onafhankelijkheid, overwinning en hoop‘, is een fragment uit een poëtische zin op het heldenstandbeeld bij TMP Kusuma Bangsa.

Max, die feitelijk Indonesisch bloed heeft van de nakomelingen van zijn grootmoeder uit Kupang, NTT, liep vervolgens met zijn vrouw langs de netjes gerangschikte graven van de helden. In het meest westelijke blok zijn de graven van onbekende voorgangers verzameld. Dit grafblok is de verwijdering van massagraven uit het grafcomplex dat ooit achter het Simpang-ziekenhuis bestond (nu het Surabaya Plaza-complex).

Voor Max waren de krijgers die stierven als Kusuma Bangsa degenen die in het koloniale tijdperk hadden geleefd.

“Ze vochten voor hun eigen volk en dit graf maakt deel uit van de geschiedenis van Surabaya”, aldus Max.

Toen stelde Max voor om een ​​informatiebord te maken met uitleg over TMP Kusuma Bangsa in het Engels, zodat buitenlandse gasten het gemakkelijker konden begrijpen.

“Daar, op de erebegraafplaats Kembang Kuning, zou er ook een bord moeten staan ​​dat wijst naar de locatie van TMP Kusuma Bangsa en andere TMP’s als historische verbindingen met de stad Surabaya”, voegde Max eraan toe.

Max hoopt echt dat er historisch graftoerisme komt in de stad Surabaya om Surabaya te ondersteunen als stad van helden en geschiedenis. Vanaf de heldengraven en het Ereveld worden Kembang Kuning Honorary Cemetery en de Peneleh Dutch Cemetery met elkaar verbonden als een historische tombetour in Surabaya. (nanang PAR)

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert